Makelaars courtage en BTW - Oud Beijerland Makelaars

oudbeijerlandmakelaarsenbtw

informatie

Hoe zit het met de BTW en het courtage van de makelaar?


simpel: naar consumenten toe moet alle inclusief BTW


U als verkoper of verhuurder zal de makelaar een bedrag moeten betalen voor de afgesproken diensten. Dit noemt met ook wel courtage. Een vast bedrag of anders een percentage van de verkoopsom. U gaat in gesprek met de makelaar en de makelaar noemt een bedrag van de kosten.

Bent u een belegger of ondernemer, spreekt u in rendement, portefeuille of kapitalisatie, dan mag (en zal) de makelaar u prijzen noemen exclusief BTW.

Bent u een woningeigenaar die zijn of haar eigen woning gaat verkopen of verhuren, dan bent u consument en zal de makelaar altijd een prijs inclusief moeten afgeven!

Helaas zie ik nog steeds van andere kantoren aanbiedingen langskomen waar staat ... % excl. btw. Dit is misleidend, want de prijs gaat gewoon ineens met 21% omhoog (zeg maar bijna een kwart). En daarnaast mag het niet. Inmiddels verplichten VBO en NVM ook duidelijk incl.BTW te prijzen.

Mag het niet? Nee! De wet geeft bescherming naar de consument toe, omdat deze het er mee eens is dat het misleidend is.
Artikel 38 Wet op de omzetbelasting 1968:
''Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.''
bron: http://wetten.overheid.nl

En nog een aantal 'draadjes' hierover:
webwinkel recht
iusmentis

Makelaars die aanbiedingen doen naar consumenten: Dus altijd inclusief BTW. Op schrift inclusief BTW, maar ook mondeling in het gesprek. En niet mondeling exclusief BTW (want het klinkt zo lekker) en dan later op papier de BTW er bij zetten.

Makelaar Oud-Beijerland